Redăm zâmbetul sănătos

Implantologie

Lipsa dinților poate să îți afecteze sănătatea și fizionomia

Modul în care mesteci, vorbești și fizionomia feței sunt direct influențate de pierderea unuia sau mai multor dinți. De aceea, implantul dentar este varianta cea mai bună pentru a înlocui dinții lipsă și a-ți menține dentiția completă.

Doctor Dan Ardelean, medic stomatolog din cadrul clinicii Ayadent Premium, ne spune ce înseamnă de fapt pentru organismul nostru lipsa dinților și de ce implantul dentar începe să fie tot mai căutat.

Ce efecte negative are lipsa dinților?

Toți cei care au lipsă cel puțin un dinte au observat că după câțiva ani, locul unde a fost se face tot mai mic, că dinții învecinați „migrează” să acopere golul. Acest lucru se întâmplă deoarece osul mandibulei începe să se demineralizeze și să se resoarbă. Structura feței începe să se modifice astfel: buzele devin mai subțiri și retrase spre interior, apar riduri în jurul gurii și pe obraz, dimensiunea verticala a feței se reduce. Adică, întreaga față ajunge să fie îmbătrânită, de cele mai multe ori înainte de vreme, numai din cauza lipsei dinților din față sau din spate.

Pe lângă modificările la nivelul feței, dr Dan Ardelean ne spune că sunt deloc de neglijat modificările la nivel bucal. Un dinte lipsă face ca în timp, dinții vecini, dar și cei de vis-a-vis să migreze pentru a acoperi golul, schimbându-și astfel poziția corectă. Rezultă astfel dezechilibre ale mușcăturii care se pot agrava prin afectarea musculaturii masticatorii sau a articulației temporo-mandibulare. Pacientul va simți oboseală musculară și dureri nejustificate în regiunea capului, cât și un permanent disconfort la nivelul danturii.

În plus, dinții care migrează să acopere golul vor reține mai ușor placă bacteriană și tartru, ceea ce poate duce la carii cu complicații, cât și la boala parodontală.

Implantul dentar – soluția cea mai apropiată de dintele natural

Pentru înlocuirea unuia sau mai mulți dinți, soluția cea mai bună este implantul dentar. Acesta se apropie ca funcționalitate și aspect de dinții naturali, pacientul neavând senzația de „dinte artificial”. Implantul, asemenea unei rădăcini dentare naturale, “stimulează” pozitiv osul și îi păstrează integritatea, astfel prevenind demineralizarea lui.

Referitor la durata de viață a unui implant, Dr Ardelean subliniază că aceasta variază în funcție de calitatea implantului și cât de bine este pregătit medicul stomatolog în domeniul implantologiei. Un implant de calitate, montat de un stomatolog specializat în implantologie ar trebui să reziste timp de 20-30 de ani. Cu toate acestea, pacientul trebuie să păstreze o igienă orală corespunzătoare și să evite / renunțe la fumat. Este recomandată vizita la stomatolog o dată la 6 luni pentru a controla starea întregii danturi și a implanturilor.

De ce implant dentar și nu punte?

Cel mai important argument este faptul ca implantul dentar nu implică sacrificarea altor dinți sănătoși. Punțile dentare trebuie să fie ancorate, de aceea ele se plasează între minimum doi dinți sănătoși cărora li se extrag nervii, se obturează canalele și se șelfuiesc. Adesea acești dinți ajung să se carieze în timp și să producă unele complicații, care duc la extracție.

Pentru unul sau doi dinți alăturați pierduți, cea mai bună soluție este implantul. O variantă pentru înlocuirea mai multor dinți lipsă este dată de implanturile multiple care să înlocuiască acei dinți sau crearea unei punți dentare ancorate de 2 implanturi. Astfel se elimină problema principală a punții – sacrificarea dinților naturali și complicațiile aferente acestora.

Fie că îți lipsește unul sau mai mulți dinți, echipa de medici specializați în implantologie de la Ayadent Premium te va ajuta să îți recapeți sănătatea dentară.

Dan Ardelean

Boss-ul Ayadent, pentru care pacienții sunt mereu pe primul loc. Cel care adoră să găsească soluțiile potrivite pentru fiecare pacient, cu răbdare și (prea) mult perfecționism.

Hai să ne cunoaștem!

Orice întrebare sau sugestie ai avea, contactează-ne fără teamă. Suntem la datorie de luni până vineri, de la 9:00-19:00 și sâmbătă, alternativ, de la 9:00-12:00.

CONTACT